Thursday, 14 October 2021

Jesiennie: serniczek dyniowy...


Przepis (lekko zmieniony) z bloga Dobromiły.

Składniki:
(na tortownicę 23cm)

1 szklanka puree dyniowego (u mnie z puszki, ale można ugotować/upieć i zmiksować dynię w domu)
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
500g serka kremowego
3 jajka
łyżeczka cukru waniliowego

150g herbatników digestive
5-6 łyżek oleju kokosowego

polewa:
300ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g cukru


Baza:
  • zmiel herbatniki w malakserze, do konsystencji bułki tartej; wymieszaj z olejem i wysyp do tortownicy; 
  • uklep delikatnie, aby powstała równomierna warstwa i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej 
Masa serowa
  • cukier wymieszaj z przyprawami i solą;
  • w sporej misce utrzyj mikserem serek; powoli dodawaj przyprawiony cukier;
  • ciągle ucierając dodawaj pojedynczo jajka;
  • na końcu wmieszaj dynię i cukier waniliowy.
  
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
Przelej masę do przygotowanej tortownicy. Wstaw naczynie z wodą na dolną półkę piekarnika. Piecz sernik przez 30 minut, a następnie zmiejsz temperaturę do 165stC i piecz kolejnych 30 minut.
Wymieszaj składniki polewy i polej nią sernik. Zapiekaj przez około 20-30 minut - powinna być ścięta. 
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia w formie. Następnie schłódź w lodówce - najlepiej przez noc. 

1 comment: