Saturday, 2 October 2021

Chlebek bananowy z kawałkami czekolady...


Przepis z bloga Zufikowo.

Składniki:
(na 1 foremkę/bochenek okolice 10/20cm, albo na 2 mniejsze)

3 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
1/3 szklanki oleju 
1 duże jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 szklanki mąki pszennej ( u mnie: 1/2 szklanki owsianej i 1 szklanka pszennej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 - 1 tabliczki czekolady deserowej, posiekanej

na wierzch - płatki migdałowe

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną foremkę/foremki - wyłóż papierem do pieczenia.

Cukry, olej i jajko zmiksuj, lub  utrzyj drewnianą łyżką, dodaj rozgniecione widelcem na papkę banany.

W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem, solą i cynamonem. Dodaj do mokrych składników i szybko wymieszaj. Wmieszaj kawałki czekolady.

Przelej ciasto do przygotowanej blaszki/blaszek i posyp wierzch migdałami. Piecz około 40 minut dla 1 bochenka, lub około 20-25 dla dwóch mniejszych (do suchego patyczka).

Krój po całkowitym wystudzeniu. 

2 comments:

  1. Wygląda wspaniale, wydaje mi się, że jednak trochę dużo cukru, ale mogę się mylić.

    ReplyDelete
  2. Ależ oczywiście, że możesz się mylić!
    Toż to śnięte prawo każdego Lecha, Jarosława, Jacka i innego Adama.
    Najważniejsze, by z tych pomyłek wyciągać wnioski i się czegoś uczyć.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete