Tuesday, 26 October 2021

'Gulasz bramkarza' - z warzyw...


Przepis ze strony supermarketu Lidl - Goalie's goulash.

"  This vegetarian goulash recipe makes a cheap and healthy meal. If you like, fry the chicken until golden along with the onion, or add chopped chorizo instead.  "

Składniki:
(na 4-5 porcji)

1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki
1 zielona, albo żółta papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki
1 czerwona cebula, obrana i posiekana
1 spora marchewka, pokrojona na cienkie półplasterki
1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
8-10 malutkich ziemniaków (tzw. baby potatoes), przekrojonych na połówki, albo ćwiartki
1 łyżka papryki
1/2 łyżki papryki wędzonej (albo dodatkowe 1/2 łyżki zwykłej)
1 puszka siekanych pomidorów (400g)
500ml wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy lub oleju

ugotowany na sypko ryż, do podania

  • W sporym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj paprykę i ziemniaki. 
  • Wmieszaj obie mielone papryki, tak by pokryły warzywa. Wsyp cukinię, dolej wywar i pomidory. Dopraw do smaku.
  • Zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
  • Podawaj z ryżem.

1 comment: