Saturday, 26 June 2021

Muffiny cytrynowe z cukinią...

Przepis z bloga Kruche babeczki.

Składniki:
(na 10 sztuk)

suche
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
3/4 szklanki drobnego cukru
1 niewielka cukinia, starta na tarce o dużych oczkach

mokre
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju

  • Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami.
  • W sporej mice wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem wszystkie mokre składniki.
  • Wlej mokrą mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.
  • Napełnij papilotki do około 3/4 wysokości i piecz przez około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i sprężyste w dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. 

No comments:

Post a Comment