Sunday, 11 April 2021

Scones bananowe - super proste...


Naprawdę pyszne! Zjedliśmy z przyjemnością na deser, w towarzystwie dżemu morelowego (akurat chcieliśmy zużyć, ale każdy inny się nada, na przykład dobry truskawkowy) i grubego kleksa śmietanki 'clotted cream' (angielski, polski).  

Przepis z bloga
Family Friends Food.

Składniki:
(na 8-9 sztuk)

225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
50g masła, margaryny, albo wegańskiego zamiennika
1 duży, bardzo dojrzały banan, albo 2 mniejsze
odrobina mleka - 1-2 łyżki


Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj niewielką blaszkę do pieczenia - możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia, albo silikonową matą, lub rozgrzać przez kilka minut w nagrzanym piekaniku.

Wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do sporej miski. Dobrze wymieszaj. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, do czasu, aż całość będzie przypominać bułkę tartą.

Rozgnieć banana/y na bardzo gładką masę - potrzebujesz około 150ml (2/3 szklanki), ewentualną brakującą różnicę możesz nadrobić jedną lub dwiema łyżkami mleka.

Przelej banany (+mleko) do mieszanki suchych składników i bardzo szybko zamieszaj nożem na miękkie ciasto. Przełóż na lekko posypany mąką blat.

Szybko i delikatnie zagnieć kilka razy, a następnie rozklep na gładki okrąg o grubości około 10-12mm. Wycinaj kółka foremką o średnicy 7cm i przekładaj na blaszkę. Możesz posmarować wierzch każdego odrobiną mleka, albo mlekopodobnej alternatywy.

Piece okolice 12 minut, do czasu, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia na kratce.

No comments:

Post a Comment