Monday, 19 April 2021

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi i suszonymi wiśniami...


Przepis (bardzo minimalnie zmieniony) z książki Anny Włodarczyk 'Zapach truskawek. Rodzinne opowieści'.

Składniki:
(na 1 keksówkę, okolice 10/20cm)

1 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki bezsmakowego oleju (słonecznikowy)
2 jajka
3 duże, dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki suszonych wiśni

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

W spores mice wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wmieszaj płatki owsiane i wiśnie.

W osobnej misce rozgnieć dokładnie banany. Wymieszaj z olejem i jajkami. Przelej mokrą masę do suchych składników i szybko, ale dokładnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.

Przelej do przygotowanej foremki i piecz około 40 minut (zacznij sprawdzać po około 30 minutach). Przestudź w foremce i wyłóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
 

No comments:

Post a Comment