Friday, 23 April 2021

Dahl z czerwonej soczewicy (super szybko, super prosto)...


Przepis z bloga Blendman.

Składniki:
(na 4-6 porcji)

czubata łyżka oleju kokosowego
2 cebule, oczyszczone i pokrojone w kostkę
2 łyżki czerwonej pasty curry (u mnie: łagodna 'korma')
350g czerwonej soczewicy, opłukanej na sicie
400g puszka siekanych pomidorów
650ml wody
400g puszka mleka kokosowego
sól i pieprz, do smaku

W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy.
Wsyp cebulę i smaż do zeszklenia - okolice 10 minut.
Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i maż kolejne 2-3 minuty, często mieszając.
Wsyp soczewicę, wymieszaj. Wlej pomidory i wodę. Dopraw do smaku sola i pieprzem, a jeśli pomidory są bardzo kwaśne dodaj dodaj małą szczyptę cukru. 
Całość zagotuj, zmiejsz ogień, przykryj i gotuj około 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka. Sprawdzaj i mieszaj od czasu do czasu. Jeśli cała woda zostanie wchłonięta przed czasem, dolej kolejne 100ml.  
Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, sprawdź, czy nie przyda się jeszcze odrobina soli. Gotuj na wolnym ogniu kolejnych 10-15 minut. 
Podawaj z ryżem, albo chlebkami naan.

1 comment: