Thursday, 18 March 2021

Kulki z daktyli, rodzynek i orzechów - energy balls...


Przepis ze strony supermarketu Lidl.

Składniki:
(na 16 sztuk)

50g orzechów (oryginalnie pekany, u mnie włoskie)
100g wypestkowanych, miękkich daktyli
50g mielonych migdałów
50g rodzynek/sułtanek
1 lekko czubata łyżka kakao

opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego

opcjonalnie: wiórki kokosowe, do obtoczenia

  • W robocie kuchennym zmiel orzechy. Dodaj daktyle, migdały, rodzynki i kakao i zmiel jeszcze raz, aż do uzyskania grudkowatej, mokrej masy. Jeśli całość wydaje się za sucha i nie daje się swobodnie formować dodaj 2 łyżeczki oleju kokosowego i ponownie zmiel. 
  • Wilgotnymi rękami formuj kulki - mnie wyszło idealnie 16 sztuk, każda wielkości 1 łyżki. Jeśli chcesz pokrywaj wiórkami kokosowymi.
  • Got owe przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku z pokrywką.

1 comment: