Tuesday, 30 March 2021

Blondasek z bananami i masłem orzechowym, wegański i bez glutenu...


Ze strony Sweet Lizzy.

Składniki:
(blaszka 20/20cm, czyli 9-12 porcji, może 16 mniejszych)

1 duży, albo 2 małe, bardzo dojrzałe banany
1 szklanka masła orzechowego
1/4 szklanki cukru (u mnie: miałki, jasno-brązowy; oryginalnie kokosowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli (nie dodawaj, jeśli masło orzechowe jest już lekko posolone)
100g groszków z ciemnej czekolady, lub posiekanej tabliczki


Rozgrzej piekarnik do 170stC.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

W sporej misce rozgnieć banana widelcem. Wmieszaj masło orzechowe.

Dodaj cukier, sodę, wanilię i ewentualnie sól. Wymieszaj do połączenia.

Wmieszaj czekoladę i wyłóż ciasto do foremki. Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, do czasu, aż wierzch będzie złotawy (u mnie: kilka minut więcej, bo całość wydawała mi się ciut za miękka).

Zostaw w foremce do całkowitego ostudzenia i pokrój na porcje.

No comments:

Post a Comment