Monday, 27 July 2020

Podpłomyki z patelni...


Zdania były lekko podzielone w kwestii zjadliwości owej nowinki piekarniczej.
:)
Mnie bardzo, ale to bardzo chlebeczki smakowały i uważam, że znakomicie dopełnią posiłek złożony z zupy, czy curry i ryżu. Robiłam wersję wegańską z mlekiem kokosowym z puszki, oraz używając normalnego, krowiego mleka - w obu przypadkach ciasto było idealne, świetnie się wyrabiało i wałkowało.  

Przepis z bloga Blendman.

Składniki:
(na 6 sztuk, ale w razie potrzeby można je na przykład podwoić)

200g mąki + do podsypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli (to jest dla mnie odrobinkę za dużo, powiedziałabym raczej 1/2 łyżeczki)
100ml wody lub mleka roślinnego
3 łyżki oleju lub oliwy

dodatkowo: olej do smażenia

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wodę lub mleko oraz oliwę lub olej i wyrób gładkie ciasto. Ma być delikatne i nie przywierać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na bok i przykryj ściereczką na około 10 minut, żeby "odpoczęło".
  2. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj na taki kształt, jaki chcesz - ważne, żeby ciasto było cienkie jak na cienką pizze. Smaż placki partiami na patelni z obu stron po 2-3 minuty. Mają się ładnie zarumienić.
  3. Gotowe placki układaj pod ściereczką, żeby nie stwardniały. Podawaj z czym chcesz.

1 comment: