Thursday, 23 July 2020

Dziecinne brownies z letnim, owocowym zakrętaskiem...


Dziecinne proste brownies opisywałam już na blogu wiele lat temu. I, jak wiele innych przepisów, także i ten po pierwsze zadomowił się u nas na dobre, a po drugie przeszedł transformację zależną od tego, co było pod ręką, w szafkach i domagało się zużycia.     


Składniki:
(blaszka okolice 20/30cm)

110g mlecznej czekolady
110g masła lub margaryny do pieczenia
100g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
110g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo: kubek borówek amerykańskich (punetka 125g) i kubek truskawek, pokrojonych na małe kawałki

  • Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połam i stop w kąpieli wodnej, albo w mikrofali (powoli, nastawiając czas na krótko i sprawdzając co 30-40 sekund). Wmieszaj masło i wymieszaj na gładką masę, podgrzewając ewentualnie lekko jeśli jest taka potrzeba.
  • Wmieszaj jajka i cukier, a następnie mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wymieszaj dokładnie z owocami.
  • Przelej do foremki i piecz przez 25-30 minut, do mniej-więcej suchego patyczka (ciasto brownies + sporo owoców = będzie zawsze lekko klejące i delikatnie niedopieczone).
  • Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Podawaj z lodami waniliowymi, albo bitą śmietaną.

1 comment: