Saturday, 9 May 2020

Muffiny lekko miętowe z czekoladą (Minty Chocolate Chip muffins)...

Muffiny numer 100 na blogu!
:)
Propozycja zdecydowanie dla wielbicieli gatunku, to jest smakowego połączenia 'czekolada + mięta', które u nas w domu jest bardzo popularne i cieszy się powodzeniem u dzieci już od wielu lat (ulubione lody i nadziewana czekolada). Dlatego bez wielkich fochów zniknęły w ciągu popołudnia...  


Przepis z książki '1 mix, 100 muffins'.

Składniki:
(na 12 sztuk)

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki groszków z ciemnej czekolady
2 duże jajka
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka ektraktu miętowego
odrobinka zielonego barwnika do jedzenia, opcjonalnie

Rozgrzej piekarnik do 180stC (160 z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do sporej miski. Wmieszaj czekoladę i cukier.
W dzbanku, lub osobnej misce, roztrzep widelcem jajka, mleko, olej, ekstrakt i zielony barwnik.

Zrób wgłębienie w suchej mieszance i wlej mikrą miesznakę. Szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo, inaczej gotowe ciastka będą twarde. 

Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz okolice 15-20 minut - powinny być wyrośnięte i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę do ostudzenia.

1 comment: