Saturday, 16 May 2020

Coś dobrego dla jednego - z mikrofali: kubeczek czekoladowy z masłem orzechowym...

" If you had to work late, your train was delayed or you got caught in the rain... 
this is the cake to treat yourself with - it will banish your blues away.


Przepis z książki 'Mug cakes. 40 speedy cakes to make in a microwave' Mimy Sinclair.

Składniki:
(na 1 kubeczek)

2 łyżki miękkiego masła
40g ciemnej czekolady, drobno posiekanej, lub czekladowych kropelek do pieczenia
1 średnie jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
szczypta soli
łyżka gładkiego masła orzechowego + ewentualnie dodatkowo jeszcze jedna

Włóż czekoladę i masło do kubeczka o pojemności około 350ml i mikrofaluj przez 10-20 sekund, aż do rozpuszczenia.

Dodaj jajko i mleko i roztrzep dokładnie widelcem.

Dodaj cukier, mąkę i sól i utrzyj dokładnie na gładkie ciasto. Ułóż masło orzechowe na wierzchu, ale nie mieszaj - powinno opaść na dno i utworzyć pyszny, lepki środek.

Mikrofaluj przez 2 minuty 20 sekund @ 600W, 2 minuty @ 800W, albo 1 minutę 40 sekund @ 1000W.

Posmaruj ewentualnie dodatkowym masłem orzechowym, poczekaj minutę lub dwie i zajadaj.

   

1 comment: