Wednesday, 27 May 2020

Czerwona kapusta na słodko-kwaśno (Nigella Lwason)...


Bardzo zimowy przepis, bożonarodzeniowy wręcz, na samym progu upalnego lata. Tyle, że większość kapust jest na szczęście całoroczna, więc jakikolwiek przepis można spokojnie wypróbować... kiedykolwiek!

Przepis, lekko zmieniony, Nigelli Lawson z 'Nigella Christmas'.


Składniki:
(z dodatkiem ziemniaków, mięsa, itp. spokojnie na jakieś 5-6 porcji)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała, czerwona cebula, obrana i przepołowiona
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 czrwone jabłko
  • niewielka główka czerwonej kapusty, lub połowa większej
  • 1 1/2 łyżki miałkiego, ciemno-brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 250ml soku z granatów
  • 125ml soku pomarańczowego

Rozgrzej olej w sporym garnku z pasująca pokrywką. Pokrój cebulę na cieniutkie półplasterki i dodaj do garnka razem z solą. Smaż przez 5 minut, aż zaczną mięknąć.

W międzyczasie przekrój jabłko na ćwiartki (bez obierania), wytnij ogryzek i posiekaj w kostkę. Dodaj do cebuli i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez następnych 5 minut.

Posiekaj drobno kapustę i wsyp do garnka. Wmieszaj powoli do cebulowo-jabłkowej mieszanki. Dodaj cukier i ziele angielskie, wlej oba soki. 

Zagotuj całość, wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, najmniejszym, jaki się da, przez 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku tylko przy odgrzewaniu - wszystkie smaki będą miały czas się połączyć. 

Ostudź i przechowuj w nie-metalowym pojemniku do 3 dni w lodówce, lub do 2 miesięcy w zamrażarce. Odgrzewaj przez 15-20 minut na średnim ogniu i mieszając od czasu do czasu. 


1 comment:

  1. czerwoną kapustę lubię bardzo ale w takiej wersji nie jadłam

    ReplyDelete