Sunday, 15 March 2020

Jogurtowe muffiny z rabarbarem...

Stworzone z potrzeby chwili i zużycia rabarbaru, hojnie dostarczonego przez ulubiony Oddbox


Składniki:
(na 12 sztuk)

suche
2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki mąki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnego cukru
garść groszków z białej czekolady
2 niewielkie, cienkie gałązki rabarbaru, oczyszczone i pokrojone na małe kawałki 

mokre
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek oleju

dodatkowo, opcjonalnie
kilka łyżeczek cukru demerara, do posypania o wierzchu


Rozgrzej piekarnik do 180stC.

Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.

W sporej misce wymieszaj suche składniki, a w dzbanku, lub osobnej misce mokre. 

Wlej mokra mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki, posyp cukrem i piecz około 15-20 minut - trzeba sprawdzać!

Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.


1 comment:

  1. oo tak takie muffinki to jest to, za mną chodzi sernik i chyba trza bedzie zrobić

    ReplyDelete