Wednesday, 11 March 2020

Coś dobrego dla jednego - z mikrofali: jagodowy muffin w kubeczku...


" This is so delicious and so easy...
just maybe don't get into habit of eating one for breakfast everyday! "

Przepis z małej książeczki 'Mug Cakes. 40 speedy cakes to make in a microwave' autorstwa Mimy Sinclair.

Składniki:
(na 1 kubeczek)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki jasno-brązowego, miałkiego cukru
  • 4 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jagód
  • 1/2 łyżeczki cukru demerara
Włóż masło do kubeczka o pojemności 350ml i roztop w mikrofali - 10-20 sekund.

Dodaj jajko, mleko i wanilię i roztrzep widelcem, aż do połączenia składników.

Dodaj cukier, mąkę, cynamon i sól i utrzyj jeszcze raz, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wmieszaj do ciasta połowę jagód, a połowę posyp po wierzchu.

Gotuj w mkrofali przez 2 minuty 20 sekund @ 600W; 2 minuty @ 800W, albo 1 minutę 40 sekund @ 1000W. (U mnie - proces trwał okolice 2 minut).

Posyp cukrem demerara i zajadaj jeszcze ciepłe. 


1 comment: