Składniki:
(spokojnie na 4 porcje)
porcja startera warzywnego
400g opakowanie (słoik, puszka, saszetka) białej, małej fasolki, odcedzonej i opłukanej
400g puszka siekanych pomidorów
1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
1 papryka, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawałki
garść jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyżek i porwanego na małe kawałki
Do wporego garnka wrzuć porcję startera. Podgrzej na średnim ogniu, wlej pomidory i odrobinę wody (tyle, by wypłukać puszkę), dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zagotuj i gotuj, pod przykryciem i na wolnym ogniu, około 15 minut - tyle, by pomidory straciły charakterustyczny 'surowy' posmak.
Wsyp cukinię i paprykę i gotuj kolejnych 10 minut. Dosyp jarmuż, dobrze wymieszaj, wsyp fasolkę, wymieszaj. Dopraw ewentualnie jeszcze raz do smaku. Podawaj z ryżem, lub kaszą, albo ulubionym chlebem, albo nawet ziemniaczkami puree...
danie w sam raz na taką pogodę...
ReplyDeletep.s ale śliczny talerzyk :))