Monday, 10 February 2020

Babeczki z dżemem morelowym...


Przepis z bloga Chillijemy.

Składniki:

(na 12 sztuk)

225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
120 ml mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki dżemu morelowego
2 duże jajka
70 ml oleju rzepakowego

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Mąkę, cynamon, skórkę, sodę oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj.
Mokre składniki oraz cukier i wlej do osobnej miski i roztrzep widelcem.
Suchą mieszankę przesyp do mokrej i szybko wymieszaj. 
Przelej ciasto do papilotek - do około 3/4 wysokości.
Wstaw je do piekarnika na 15-20 minut. Przełóż na kratkę i zosaw do ostudzenia.


1 comment:

  1. jak najdzie ochota na coś szybkiego i słodkiego to muffinki są w sam raz

    ReplyDelete