Thursday, 21 November 2019

Chlebek bananowy z miodem...


Przepis z bloga Nastoletnie Wypiekanie.

Składniki:
(na 1 keksówkę, okolice 20/10cm)

300g bardzo dojrzałych bananów (waga po obraniu; to mniej więcej 3 średnie sztuki)
3 jajka 
150g jogurtu naturalnego
80g płynnego miodu
220 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie chlebowa - była idealna)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj w misce. W osobnej, mniejszej misce rozgnieć banany z jajkami, jogurtem i miodem. Do suchych składników wlej mokre, wymieszaj szybko do połączenia.
  
Bananową masę przełóż do formy, wyrównać. Piecz przez około 45 minut do wyrośnięcia, zarumienienia i tzw. suchego patyczka - jeśli zaczyna się za szybko przypiekać na wierzchu przykryj foremkę kawałkiem folii aluminiowej.

Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika i formy, przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia. 


2 comments: