Tuesday, 24 April 2018

Potrawka warzywna z pieczarkami i soczewicą puy...


Składniki:
(na 4 porcje)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 małe marchewki, oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 duże zabki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 500g passaty
  • 1 niewielka cukinia, pokrojona na półplasterki
  • 200g pieczarek (około 5 sporych), pokrojonych na półplasterki
  • 400g puszka soczewicy puy, lub zielonej, odcedzonej i opłukanej
  1. Rozgrzej olej w sporym garnku. Dorzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, dodaj marchewkę i czosnek, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  2. Wlej passatę i odrobinę wody - tyle, by wypłukać opakowanie po pomidorach. Wsyp cukinię i pieczarki, dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut. Wsyp soczewice, dopraw do smaku (sól, pieprz i ewentualnie odrobina cukru, jeśli pomidory sa bardzo kwaśne). Gotuj kolejne 20 minut. Gotowe. Podawaj z ryżem, kuskus, lub ziemniakami pureé. Ewentualny nadmiar można zamrozić.   



3 comments:

  1. Ciekawy przepis. Nie zapomnij zgłosić do akcji ;) A w ogóle jak to fajnie móc u Ciebie skomentować wpis :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo dziękuję za kolejna akcję. Już czekam na 'za rok' 😉
      A komentarze witam jak najbardziej, ale tylko od osób w pełni sprawnych spocjalnie i emocjonalnie... 😀

      Delete