Wednesday, 18 April 2018

Kremowa zupa pieczarkowa...


Przepis z bloga Raspberries and cream.
Składniki:
(na około 3 porcje)

300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
2 marchewki, pokrojone w plastry
1 korzeń pietruszki, pokrojony w plastry
1 mała cebula, posiekana
2  łyżki masła
1 łyżka oleju 
1 bulionetka warzywna, lub kostka rosołowa
750ml wody (3 szklanki)
sól i pieprz do smaku
serek kremowy - około 1 łyżki, u mnie - kostka serka Kiri
  1. W dużym garnku rozpuść olej i masło, wrzuć pokrojone pieczarki, marchewkę, pasternak i cebulę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.
  2. Do garnka dolej rosół przyrządzony z gorącej wody i kostki rosołowej. Dopraw do smaku. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ognień i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Na koniec dodaj serek, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Gotowe!




1 comment:

  1. pieczarkowej w takiej wersji jeszcze nie robiłam

    ReplyDelete