Saturday, 14 April 2018

Makaroniki kokosowe ze skórką pomarańczową...


Przepis z bloga Kalejdoskop kulinarny.

Składniki:
(na 20 sztuk)
  • 2 białka
  • 115g drobnego cukru
  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g grubo pkrojonych orzechów macadamia (opcjonalnie)
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny, lub limonki, a u mnie - z pomarańczy

  1. Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywno, aż z piany będą tworzyć się 'czubki'. Wmieszaj cukier, wiórki i skórkę.
  3. Łyżeczką nabieraj porcje masy i układaj na przygotowanej blaszce. Piecz około 10-15 minut, aż do zezłocenia. Zostaw do ostudzenia na blaszce.

1 comment:

  1. pamiętam takie ciastka; fajny jest dodatek skórki

    ReplyDelete