Tuesday 3 January 2017

Śniadania świata - Japonia...


Tradycyjne japońskie śniadanie najprawdopodobniej będzie kompletnie inne od każdego innego, jakie kiedykolwiek zjadłeś. Zawiera ono składniki tworzace cały posiłek, który każdy mógłby spokojnie zjeść na lunch lub awet obiad.
Typowe, tradycyjne japońskie śniadanie zawiera ugotowany na parze ryż, zupę miso, źródło białka - grillowana rybę lub omlet (tamagoyaki). Dodatkowo moga pojawić się japońskie marynaty (tsukemono), suszone wodorosty (nori), fermentowane ziarna soi (natto), kobachi (małe naczynia, zwykle zawierajace warzywa) i zielona sałata.
    Pomimo że tradycyjne japońskie śniadanie zawiera, dla osoby z Zachodu, cały posiłek przeznaczony na lunch lub obiad, nie powinno ono być ciężkie i zbyt zapychajace. Porcje sa dostosowane do indywidualnego apetytu, a dania sa zwykle lżejsze, nie smażone, bogate i tłuste.
Jak przygotować tradycyjne japońskie śniadanie?
Mimo, że wydaje się, że zawiera ono z bardzo wiele komponentów można je uprościć właczjac jedno danie z następujacych kategorii: 1) ryż; 2) zupa; 3) białko (ryba, jajko, fermentowana soja); i 4) przystawka (marynowane, lub inne warzywa).
Posiłek dopełnij kubkiem goracej, zielonej herbaty.
Aby zaoszczędzić czas japońskie rodziny maja często przygotowany dodatkowy ryż, z poprzedniego dnia, podgrzewany w maszynce do gotowania ryżu, albo używaja wbudowanej funkcji czasowej i gotuja owsiankę. Moga też podgrzewać resztki zupy miso. 
Inne skróty, to gotowe marynaty (tsukemono) lub zakonserwowane wodorosty morskie (tsukudani), a także indywidualne zapakowane porcje fermentowanych nasion soi (natto), badź przypraw do ryżu (furikake lub suszone wodorosty), dostępne w sklepach spożywczych.
  Które dania należy właczyć do tradycyjnego japońskiego śniadania?
  • parowany ryż (gohan) - zwykły, ugotowany na parze, zarówno biały (hakumai), jak i brazowy (genmai), jest niezbędny, jako dodatek do białek i przystawek śniadania, i musi koniecznie się pojawić;
  • owsianka ryżowa (okayu) - kleik lub owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani);
  • zupa misu (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej soi (miso) i bulionu dashi. Znane dodatki obejmuja tofu, posiekane zielone cebulki, wodorosty wakameaburaage(smażony tofu), japońskie grzyby, małże, oraz inne sezonowe składniki. Zupa miso robiona od podstaw (pasta i dashi) jest popularna w japońskich domach, ale można też kupić  idywidualne porcje już doprawionej pasty miso o smaku dashi (dodaj tylko wodę), a także paczuszki miso instant, nie wymagajacej gotowania;
  • fermentowane ziarna soi (natto) - serwowane na gotowanym na parze ryżu, sa uważane za podstawowy, wysokobiałkowy składnik japońskiego śniadania. To rustykalne danie charakteryzuje się mocnym zapachem i oślizła struktura. Jest doprawiane sosem sojowym, a także opcjonalnymi dodatkami, jak wiórki ryby bonito (katsuobushi), siekana, zielona cebulka, pikantna musztara (karashi), posiekanymi, wytrawnymi wodorostami (kizaminori), oraz innymi przyprawami. Paczkowane natto jest dostępne w lodówkach japońskich i azjatyckich supermarketów;
  • zwijany omlet (tamagoyaki) - typowy białkowy dodatek japońskiego śniadania: cienkie warstwy jajka sa zwijane tak, by powstał gruby i puszysty omlet, krojony następnie na kawałki. Jest on często doprawiany słodkim, lub wytrawnym dashi (zależnie od preferencji gotujacego), a mleko dodaje się, lub nie, dla uzyskania puszystszej struktury. Czeęstym dodatkiem jest starta japońska rzodkiew daikon;
  • grillowana ryba (yakizakana) - ryba (grillowana, lub szybko smażona na patelni) jest popularnym wyborem śniadaniowego białka. Często jest przyprawiana bardzo prosto sola. Ulubionym gatunkiem jest łosoś, ale suszony ostrobok pospolity (horse mackerel - aji) jest też popularny. Generalnie śniadanie może zawiarać jakakolwiek ulubiona rybę;
  • marynowane warzywa (tsukemono) - podstawowa przystawka w japońskiej kuchni, przeznaczona, jako dodatek do jakiegokolwiek dania z ryżu. Jednym z najbardziej znanych typów tsukemono jest marynowana śliwka - umeboshi. Pasuje znakomicie do zwykłego ryżu i do ryżowej owsianki. Duży wybór marynowanych warzyw jest dostępny w lodówkach azjatyckich i japońskich supermarketów;
  • wytrawne, suszone wodorosty (nori) - podstawowe w japońskiej kuchni, przeznaczone do jedzenia z ugotowanym na parze ryżem. Ponieważ sa one już doprawione można je jeść same, z ryżem, albo moczyć w sosie sojowym i zawijać w nie ryż. Jest to powszechne i codzienne lubiane śniadanie;
  • warzywne przystawki (kobachi) - popularne, jako japońskie śniadanie. Podawane, jako małe porcje (nie limitowane rygorystycznie do warzyw) - kobachi. Poza marynatami i wodorostami, do japońskiego śniadania można właczyć zarówno gotowane warzywa, jak i świeże sałatki.             
Przetłumaczone ze strony about food.
To teraz pytanie: czy pokusiłabym się na takie poranne smakołyki? Hm... No rzeczywiście jest to raczej posiłek na każda inna porę dnia, ale nie na poranek. Zwłaszcza taki codzienny, kiedy to próbuję wyprawić do szkoły dzieci sztuk 3... I uważam, że poszło bardzo dobrze, jeśli udało mi się wypić ciepła kawę... 
Okazuje się jednak, że sami Japończycy odchodza od czasu do czasu od tradycji i można spotkać się ze śniadaniami coraz bardziej wzorowanymi na zachodnich - kubeczek jogurtu z tostem, smoothie, kawa z mlekiem i omlet. Ale wciaż ryż i ryba, to podstawa... Po przykłady współczesnych japońskich śniadań można zajrzeć TUTAJ.    

No comments:

Post a Comment