Wednesday 25 January 2017

Muffiny z tartymi warzywami i złotymi rodzynkami...



Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 125g cukinii
  • 125g marchewki
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki złotych rodzynek
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki (lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki mleka)
  • 6 łyżek oleju
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Zetrzyj cukinię, odciskajac nadmiar płynu, i włóż do miski. Zetrzyj marchewkę i dodaj do cukinii.
  2. W osobnej misce wymieszaj makę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj cukier i rodzynki.
  3. W dzbanku roztrzep widelcem jajka, nastepnie wymieszaj z olejem i maślanka. Zrób wgłębienie w mieszance suchych składników i wlej mieszankę mokrych. Dodaj starte warzywa i całość szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo.
  4. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotknięciu.
  5. Zostaw do przestudzenia przez 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę i ostudź kompletnie. Nadmiar można spokojnie zamrażać.
Przepis z ksiażki '1 mix 100 muffins'

No comments:

Post a Comment