Sunday, 27 November 2016

Kokosowe poduszeczki z ciasta francuskiego...


Inspiracja z bloga Cook yourself.
Składniki:
(na 12-15 sztuk)
  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm)
  • 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki mleka
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. 
  2. Mleko skondensowane razem z mlekiem wlej do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj do połączenia składników. 
  3. W ciepłej wodzie rozmieszaj skrobię. Wlej do masy kokosowej i dobrze wymieszaj (uważaj, żeby nie przypalić!).  Gotuj przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na prostokaty. Na połowie każdego układaj łyżkę masy i sklejaj brzegi. Krawędzie dobrze dociśnij.
  5. Poduszeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
    Piecz przez 15-18 minut, lub do złotego koloru. Zostaw do ostudzenia na kratce.


No comments:

Post a Comment