Monday, 12 September 2016

Pasta z ciecierzycy, z czosnkiem i suszonymi pomidorami...



Przepis (lekko zmieniony) z bloga Tysiac smaków.
Składniki:
(na 1 słoiczek, około 250-300ml)
  • czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 4 suszone pomidory - u mnie: takie z torebki, suche, a nie zalewane olejem
  • 1 tłusty, spory zabek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahina
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy
  1. Suszone pomidory zalej wrzaca woda - tylko tyle, by były przykryte; około 3-4 łyżek. Zostaw na 20 minut.
  2. Ciecierzycę wsyp do wysokiej miski, dzbanka, lub misy malaksera. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek, pastę tahina, 1 łyżkę oliwy i miękkie, ostudzone pomidory, razem z woda. Zmiksuj na gładka masę - blenderem ręcznym lub malakserem. Jeśli masa wydaje się za gęsta wlej odrobinę więcej oliwy.
  3. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

No comments:

Post a Comment