Wednesday, 14 September 2016

Cookies owsiane z rodzynkami...


Wygrana Khodor'a z naszego szkolnego Summer Fair... Chłopina w sile grajacego-przez-dzień-cały wieku, wolałby pewnie jaka piłkę do pokopania... Zachwycony nie był... Ja, to co innego! :)
Zaczęłam od 'Golden Wholegrain Plain Flour', relatywnej nowości z rodziny Marriage's, bo wypromowanej tylko w 2015 roku; przeznaczonej do wypieku ciast i herbatników i zawierajacej więcej włókna, niż tradycyjne maki: 
A sweeter, milder flavour and lighter colour than traditional wholemeal flour ".
Składniki:
(na 20 małych sztuk, lub może 12-15 większych)
  • 100g Golden Wholegrain Plain flour, lub zwykłej maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100g miałkiego, jasno-brazowego cukru, lub jasnego muscovado
  • 100g miękkiego masła
  • 50g płatków owsianych
  • 50g rodzynek
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160st C z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem.
  2. Wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i szczyptę soli. Pokrój masło na kawałki, dodaj do suchych składników i rozetrzyj w palcach, aż zacznie przypominać bułkę tarta.
  3. Wmieszaj płatki owsiane i rodzynki; dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Wstaw do zamrażalki na 30-40min, lub do lodówki na godzinę-dwie - dobrze schłodzone będzie łatwiej formować.
  4. Nabieraj łyżeczka porcje ciasta, formuj kulki, układaj na blaszce w niewielkich odstępach i lekko spłaszczaj.
  5. Piecz przez około 10-12min - większe, lub około 8min - mniejsze.
  6. Zostaw na blaszkach do przestudzenia, a następnie przekładaj na kratkę. 

No comments:

Post a Comment