Saturday, 24 September 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią...


Przepis z bloga Marzeny.
Składniki:
(tortownica 23cm, czyli około 10 porcji)
  • 200 g cukinii
  • 3 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g mąki pszennej
  • 50g zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę - wyłóż kawałkiem pergaminu do pieczenia.
  2. Cukinię musimy zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj szczyptę soli i odstaw, aby puściła sok. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw, aby przestygła.
  3. Do miski włóż miękkie masło i zmiksuj z cukrem, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Dodaj jajka - ciagle dalej miksujac. Wlej rozpuszczoną czekoladę, wsyp mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odciśniętą z soku cukinię. Delikatnie wymieszaj - najpierw łyżką, a potem mikserem na najmniejszych obrotach.
  4. Wylej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez 45-55 minut. Zostaw w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowietgo ostudzenia. Znakomite posypane cukrem pudrem, lub z kleksem bitej śmietany, lub gałka lodów waniliowych.

No comments:

Post a Comment