Monday, 11 January 2016

Pobieżna historia ryby z frytkami...

Nie ma chyba bardziej charakterystycznej potrawy kojarzonej z Wielka Brytania, jak ryba z frytkami, czyli słynne 'fish & chips'.
I nasze ulubione danie: przynosimy z lokalnej smażalni gorace, tłuste paczki przynajmniej 2 razy w miesiacu... Bo nic nie pobije chrupkiego ciasta i grubych fryt na jesienno/zimowy obiad...
Najlepsze? Póki co te z Whitstable klasuja się bardzo wysoko. Ale i te z okolicznego Olley's nam smakowały i to bardzo...
:)
Zdjęcie z tego bloga.



" 16 wiek. Portugalscy Żydzi przywoża 'pescado frito', czyli smażona rybę, na Wyspy. (Frytki dostarczyli sasiedzi - Francuzi).
Lata 1820. Kiedy Londyńczycy zaczynaja kochać smażona rybe (Dickens pisał o stoisku ze smażona ryba - 'fried fish warehouse' w noweli 'Oliver Twist' opublikowanej w latach 1830), ludzie na północy trwaja w zachwycie nad złotymi frytkami.
Lata 1860. Nikt tak naprawde nie wie, kiedy ryba po raz pierwszy spotkała się z frytkami, ale zarówno pochadzacy z londyńskiego East Endu Joseph Malin, jak i Mr Lee z Manchesteru twierdzili, że w okolicy lat 1860 wynaleźli celebrowana parę.
Lata 1940. Ryba z frytkami była jednym z niewielu produktów nie poddanych restrykcjom podczas II Wojny Światowej. Winston Churchill nazwał potrawę 'dobrymi towarzyszami' - 'the good companions'.
2009. Częścia posiłku, składajacego się z ryby z frytkami, w sieci przydrożnych jadalni 'Little Chef' była buteleczka perfum z napisem na naklejce 'zapach smażalni' - 'the smell of the chippy'. Autorem butelkowanego zapachu pilkowanych cebuli był nie kto inny, jak Heston Blumenthal. " Olive styczeń 2011.

I, tak nawiasem mówiac, nie wyobrażam sobie już ryby bez kawałka cytryny, a frytek nie skropionych octem i posypanych ogromna ilości soli...
:)

No comments:

Post a Comment