Thursday 10 December 2015

Kukurydziane ciasteczka... Lekko cytrynowe...

Czasami nie chodzi nawet tak do końca o sam wynik pieczenia. O efekt pracy. O te ciasta, czy ciastka... Czasami potrzeba po prostu zajać małe raczki. I za wszelka cenę! Dlatego bardzo lubię mieć gotowe w zapasie proste przepisy na szybkie i dziecio-odporne wypieki... A jeśli jeszcze mogę wykorzystać niezbyt popularny składnik zalegajacy w szafce, to i tym lepiej!
:)
Dlatego ciasteczka wypieczone przez zespół Ania (klik)-Jola (klik), a właściwie przez ich pięcioro dzieci :), wpadły mi w oko od razu. Nasze ciasto wyszło bardzo miękkie - na pewno byłoby trudne do rolowania w rękach. Dlatego połaczyliśmy siły: ja nakładałam łyżeczka małe porcje na papier do pieczenia, a Khodor spłaszczał je delikatnie umaczonymi palcami... W akcji dzielnie pomagała Sofia.  

Składniki:
(na 24 sztuki)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 duże jajko
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (mikserem). Dodaj jajko i pozostałe składniki. Ciasto będzie klejące. Roluj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je lekko, formujac ciasteczka. 
  3. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut. 




No comments:

Post a Comment