Friday, 13 June 2014

Tarta rabarbarowo -migdałowa, z ciastem francuskim...

Istnieja takie polaczenia smakowe, ktore sprawdzaja sie zawsze i sa ponadczasowe. Jak zurawina i ciemna czekolada. Albo gruszka i ser plesniowy. Albo migdaly i rabarbar...
Moja dzisiajsza propozyja, to bardzo szybka, gotowa doslownie w 10-15min (+ pieczenie) tarta. Z migdalowym kremem i chrupiacym francuskim ciastem. Krojona na cieplo tworzy szlachetny balagan - widoczny na zdjeciu. Ale po wystygnieciu jest juz w porzadku. Mnie najbardziej pasawalaby w lodami waniliowymi, a z braku takowych przydala sie zalegajaca w lodowce smietanka 18%...
Przepis dojrzalam na blogu Smaczny kasek

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (u mnie, jak zawsze, wygralo lenistwo, dlatego uzylam juz rozwalkowanej, 375g porcji, ktora byla ot w sam raz) 
  • 500g rabarbaru
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 150g mielonych migdałów
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 2 lyzki cukru demerara, opcjonalnie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Tortownicę (24cm) wyłoż papierem do pieczenia, a nastepnie wylep gotowym ciastem, tak by wystawało lekko poza brzegi.
  2. Rabarbar obierz i drobno pokroj. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, migdały, skórkę i cynamon. Wymieszaj. Masę przełoż na spód ciasta, poukładaj rabarbar, a wystające brzegi ciasta zagnij do środka. Całość posyp płatkami migdałowymi i ewentualnie cukrem.
  3. Piecz 40 min., lub do zrumienienia. Ja swoje ciasto wstawilam jeszcze na 5min pod srednio nagrzanego grilla, zeby nieco bardziej zrumienic ciasto francuskie i stopic posypke z cukru. Trzeba uwazac, zeby nie przedobrzyc - i z temperatura grilla i z czasem 'dopiekania' ciasta. 

No comments:

Post a Comment