Tuesday, 17 June 2014

Serniczki truskawkowe, super-ekspresowe...

W sam raz na zaspokojenie wieczornej zachciewajki na cos slodkiego... Kremowe, pyszne serniczki, z wiosenno-letnimi truskawkami. Gotowe w kilka minut... Maja tylko jedna wade -  znikaja tajemniczo z lodowki i wcale, ale to wcale nie wiadomo, co sie z nimi stalo...
:)
Pomysl ze strony BBC Good Food.

Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 6 herbatnikow owsianych, albo typu 'digestive'
  • 200g serka kremowego, typu Philadelphia (dobrze, by byl w temperaturze pokojowej)
  • 200g jogurtu greckiego
  • 4 lyzki drobnego cukru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 lyzki dzemu truskawkowego
  • 100g truskawek, oczyszczonych i pokrojonych na kwalki
  1. Pokrusz herbatniki, jak na baze do normalnego sernika: w malakserze, albo wrzucajac do plastikowej torebki i rozbijajac walkiem do ciasta. Rozdziel pomiedzy 4 miseczki, lub szklane pucharki.
  2. Rozetrzyj razem serek kremowy, jogurt, wanilie i cukier; ubij na gladka mase (wystarczy trzepaczka balonowa). Rozdziel pomiedzy szklanki i zostaw w lodowce do czasu, az beda potrzebne.
  3. Wloz dzem i truskawki do malego rondelka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut, az dzem sie roztopi, a owoce beda miekkawe. Zestaw z ognia i zostaw do ostudzenia. Przed podaniem nakladaj kleks truskawek na kazdy serniczek.

No comments:

Post a Comment