Monday, 25 November 2013

Torcik poskładany z ulubionych kawałków :), czyli świętujemy 7 urodziny Khodor'a...

23 listopada Khodor swietowal 7 urodziny. Akurat, bardzo przyjemnie sie zlozylo, ze byla to sobota. Czyli czas na wszystko! :) Na upieczenie i udekorowanie ciasta, na wybranie prezentu (dzikie tlumy w Hamley's sie klaniaja...) i zdmuchniecie swieczek wieczorem. 
Tort wyszedl obledny! (Widac na zalaczonym obrazku - kolejnego dnia bylo juz naprawde niewiele do fotografowania). A eksperymentowalam kompletnie i poskladalam po prostu kilka najbardziej ulubionych i najbardziej udanych przepisow. Ciasto - z przepisu Lulu Grimes 'All-in-one chocolate cake' ('Olive', z kwietnia 2010r.), ktore wykorzystalam juz raz w sytuacji kryzysowej, a raz na urodziny Samiry, i ktore jest totalnie idioto-odporne. Mase Z Nutelli - do przelozenia, ktora wykorzystuje od czasu do czasu przy czekoladowych cupcakes. I smietankowa mase, ktora robilam dawno, dawno temu, jako czesc tortu makowego. Wierzch dzieci ozdobily Lentilkami - widzialam kiedys, chyba na Facebook, zdjecie tak ozdobionego tortu i pomysl wydal mi sie wart wykorzystania - operacja jest malo skomplikowana i mozna z powodzeniem wlaczyc dzieci. I to dwukrotnie! Bo najpierw do rozdzielania cukiereczkow wedlug koloru, a potem do samego ozdabiania ciasta.  


 

Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 8 porcji)
ciasto (potrzeba 2 blaty - ja pieklam osobno, bo mam tylko jedna, ulubiona silikonowa foremke, i zauwazylam, ze ciasto pieczone w tych samych warunkach wychodzi bardziej wyrownane i bardziej podobne; ale mozna zrobic od razu z podwojnej ilosci i piec rozdzielone do 2 foremek i, idealnie, na tej samej polce piekarnika)
  • 2 x 75g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 2 x 15g czekolady pitnej w proszku (u mnie taka)
  • 2 x 90g drobnego, zlotego cukru do wypiekow
  • 2 x 1.5 jajka
  • 2 x 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 x 90g niesolonego masla
  • 2 x 1 lyzka mleka
krem do przelozenia
  • 200g serka kremowego (np. Philadelphia)
  • 100g Nutelli
krem smietankowy, na wierzch
  • 250ml smietanki 36%
  • 200g bialej czekolady
do ozdoby
  • 5-6 opakowan cukiereczkow typu 'Lentilki', rozdzielonych wg. kolorow
CIASTO
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyłóż kawalkiem pergaminu do pieczenia tortownice/foremke 20cm. 
  2. Do sporej miski wrzuc wszystkie skladniki ciasta - bez mleka. (Aby rozdzielic jajko na 2 czesci wystarczy rozbic je na plaski talerzyc i delikatnie 'rozciac' nozem i przechylic, tak, aby jedna czesc zeslizgnela sie do akurat uzywanych skladnikow). Zmiksuj dokladnie mikserem na gladka mase. Jesli ciasto wydaje sie za geste wlej 1 lyzke mleka i zmiksuj ponownie.
  3. Wlej ciasto do przygotowanej foremki i piecz okolice 20min, lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, zostaw do przestudzenia, a nastepnie wyjmij z blaszki i zostaw do calkowitego ostudzenia na kratce.
  4. Powtorz caly proces jeszcze raz, jesli pieczesz dwa osobne blaty.
MASA
W niewielkiej miseczce wymieszaj dokladnie serek i Nutelle. Zostaw do czasu, az bedzie potrzebna. (Serek w temperaturze pokojowej pozwala na uzyskanie znacznie gladszej, latwiejsze do rozsmarowania masy).
KREM SMIETANKOWY
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na niemal sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, ubić jeszcze raz na gladka mase.
SKLADAMY CIASTO
Jeden blat ulozyc na sporym talerzu/tacy. Posmarowac masa z Nutelli i przykryc drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarowac masa smietankowa, wygladzic ile sie uda. Ozdabiac Lentilkami - dzieci do tej czynnosci nadaja sie znakomicie. :)

A tutaj solenizant swietuje urodziny:
(I tak, jak co roku, nie moge uwierzyc, jak ten czas leci...)

 


 



 






No comments:

Post a Comment