Sunday, 17 November 2013

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi...

Przepyszny! Mieciutki, mokry, mocno bananowy i z chrupiacymi orzechami... Oczywiscie super prosty do zrobienia i przepyszny z lodami waniliowymi. Zrobilam jeden bochenek, ktory mozna pokroic na okolo 8 solidnych porcji/plastrow i mialam cichutka nadzieje, ze uda mi sie chociaz kilka zamrozic. Nie udalo sie... Coz,zrobie po prostu kolejny!
:)

Przepis z BBC Good Food 'Banana & walnut loaf'
Skladniki:
(z foremki na 900g bochenek; okolice 8-10 porcji/plastrow)
  • 100g miekkiego masla
  • 140g drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane widelcem w miseczce
  • 225g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 spore, lub 4 mniejsze, bardzo dojrzale banany
  • 100g orzechow wloskich, polamanych na kawalki/posiekanych
  • 50ml mleka
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Foremke na 900g bochenek wyłóż kawalkiem pergaminu do pieczenia, lub posmaruj dokladnie odrobina masla.
  2. W sporem misce zmiksuj dokladnie maslo, cukier i jajko, a nastepnie wmiksuj make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Obierz banany i dokladnie rozgniec widelcem. Wymieszaj z ciastem, dodajac tez mleko i orzechy.
  3. Wylej ciasto do blaszki i piecz przez 60min, lub do czasu, az wetkniety patyczek bedzie suchy po wyjeciu. Zostaw do ostudzenia przed wyjeciem z blaszki.
  4. Chlebek, zawiniety dokladnie w folie kuchenna powinien wytrzymac 2 dni, a zamrozony - do miesiaca (przed uzyciem wystarczy odmrozic i lekko podgrzac). Grube plastry podawaj z lodami waniliowymi i np. sosem czekoladowym, lub karmelowym.

No comments:

Post a Comment