Friday 10 June 2011

Czy istnieje skala dziwności? Czyli Breton Flan...


Tak, na pewno tak. Indywidualna dla kazdego. Szufladkujemy osoby i wydarzenia, a takze i potrawy :) wedlug wlasnego klucza. Wlasnej skali. 
Dla mnie 'Breton flan' z przepisu z ksiazki 'The French Kitchen' Joanne Harris & Fran Warde jest zdecydowanie na samym szczycie tej skali. Ciasto jest niesamowicie lejace, bardzo rzadkie. Prawde mowiac zglupialam, kiedy zaczelam dolewac przepisana ilosc mleka. A rezultat? Cos pomiedzy 'bread & butter pudding', a 'baked custard'. Znalazlam nawet i nazwe 'custard tart'. Co prawde mowiac nie poprawilo mi humoru, bo akurat przezylam niejakie rozczarowanie przepisem Nigelli na takowy custard. 
A rezultat? Zaskakujaco dobry! :) Przyznam nawet ze wstydem, ze pozostaly na nastepny dzien kawalek zjadlam najpierw na sniadanie, a potem dokonczylam w ramach lunchu... 
''This typical Breton flan, Far Breton, is a favourite emergency dessert, and all the members of my family have a different version of it. This one belongs to Juliette Jeuland of Châteaubourg, and uses traditional prunes, but you can also use dried apricots, cherries, berries or raisins soaked in Armagnac.''

Skladniki:
(na okolo 5-6 porcji)
  • 3 jajka
  • 100g jasno-brazowego, nierafinowanego cukru + odrobina do posypania po wierzchu
  • 125g maki
  • 500ml mleka
  • 80g masla + odrobina do posmarowania foremki
  • 150g suszonych sliwek bez pestek - u mnie: rodzynki

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
  2. W misce wymieszaj jajka, cukier i make - do uzyskania gladkiej masy.
  3. Zagrzej lekko mleko, tylko tyle, by rozpuscic w nim maslo, dodaj do masy macznej i wymieszaj do gladkosci. Na koniec dodaj sliwki.
  4. Wysmaruj maslem niskie ceramiczne naczynie - u mnie: ceramiczna foremka na tarte o srednicy 24cm i pojemnosci 1.4 litra. Wlej przygotowana mase i piecz przez 30min, lub do czasu, az calosc bedzie lekko zbrazowiona i ladnie wyrosnieta. (Tu uwaga - pieczenie zajelo znacznie, znacznie dluzej; stracilam rachube, ale na pewno co najmniej 60-65min). 
  5. Gotowy flan posyp cukrem i podawaj cieply lub zimny. 

No comments:

Post a Comment