Sunday, 26 May 2024

Imiona na talerzu - Klementynki...

Klementynka to spontaniczna hybryda owoców cytrusowych, która powstała w końcówce XIX wieku w Misserghin, Algieria, w ogrodzie sierocińca francuskiego misjonarza Clémenta Rodier (klik), po którym została oficjalnie nazwana w 1902 roku. Niektóre źródła przypisują wcześniejsze powstanie tej samej hybrydy, wskazując na podobny owoc miejscowy dla prowincji Guangxi i Guangdong w obecnych Chinach, ale będący raczej inną hybrydą mandarynki, podczas gdy analiza genów clementynki wykazała, że powstała ona, jako krzyżówka pomiędzy słodką pomarańczą (Citrus x sinensis) i śródziemnomorską wierzbolistną mandarynką (Mediterranean willowleaf mandarin - Citrus x deliciosa), co jest zgodne z genezą w Algierii.
     Isnieją 3 typy klementynek: klementynki bezpestkowe, klementynki (maksimum 10 pestek) i Monreal (więcej, niż 10 pestek).
Klementynki przypominają inne odmiany cytrusów, jak satsumy i mandarynki.     

No comments:

Post a Comment