Thursday, 14 June 2018

Sałatka z awokado, jajkiem i wędzonym twarogiem...


Kiedy dostałam opakowanie wędzonego twarogu (dziękuję Iwonko! :) ) nie bardzo wiedziałam, jak go użyć. Smakował mi bardzo! Z tym bardzo wyrazistym, dymnym posmakiem. Dlatego szybka, lunchowa sałatka wydała się znakomitym pomysłem...

Przepis z bloga Kuchnia Mniam.

Składniki:
(2 mniejsze, lub 1 spora porcja dla łakomej osoby)

spora garść gotowej mieszanki sałat
1 jajko, ugotowane na twardo i pokrojone na kawałki
1 awokado
1 pomidor, lub 5-8 pomidorków koktajlowych, w kawałkach
100 g twarogu wędzonego


3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
spora szczypta suszonej bazylii
sól
pieprz czarny
  1. Przygotuj dressing rozcierając oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami. Odstaw. 
  2. Sałatę rozłóż na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce.
  3. Jajko i pomidora rozłóż na wierzchu. Z awokado wyjmij pestkę, obierz i pokrój w plasterki. Rozłóż na wierzchu sałatki. Ser pokroić lub po prostu rozkruszyć w palcach i posyp nim resztę składników.
  4. Całość polej przygotowanym sosem.

2 comments:

  1. Bardzo fajna sałatka, syta i bardzo zdrowa.

    ReplyDelete
  2. super sałatka, jak najbardziej mi się podoba

    ReplyDelete