Monday, 18 April 2016

Pieczarki z octem balsamicznym...

Najwyraźniej nadaja się idealnie, jako akompaniament do wina. Mnie nie było dane sprawdzić - zniknęły szybciutko i tajemniczo, jeszcze ciepłe...
:)
Przepis z bloga Ani. (Ja robiłam z dokładnie połowy podanych składników)

Składniki:
(na jakieś 3 porcje, ale dużo zależy od apetytu i zamiłowania do pieczarek)
  • 1/2 kg małych pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól do smaku 
Oliwę rozgrzej na dużym ogniu, dodaj grzyby i smaż 5 minut. Posól, dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze minutę. Wsyp brązowy cukier, ocet i wodę. Gotuj 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec dopraw pieprzem. Pyszne na ciepło i na zimno.

No comments:

Post a Comment