Saturday 17 January 2015

Żeberka jagnięce, lekko ostre i długo pieczone...

Poniekad dalsza czesc noworocznego wymiatania szafek, lodowki i zamrazarek... Wszelakie sosy, typu sojowego, salatkowego, czy chilli, sa warte posiadania pod reka i tej odrobiny miejsca, ktora zajmuja w nawet najbardziej zatloczonej kuchni. Ale, koniec koncow, cos trzeba z nimi zrobic...
:) 


Skladniki:
(na zamarynowanie i upieczenie 1.5kg zeberek)

  • 2 lyzki oleju
  • 3 lyzki keczapu
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 2 lyzki ostrego sosu 'sweet chilli'
  • sól, do smaku
  • 0.5 szklanki wody
  • 1.5kg zeberek jagniecych


Marynata: w miseczce wymieszaj dokladnie olej, keczap, ocet, sos chilli, sól i wode.
Żeberka: rozkladaj pojedyncza warstwa na blaszce do pieczenia, wylozonej kawalkiem folii aluminiowej.
Posmaruj dokladnie marynata, przykryj folia aluminiowa i wstaw do lodowki na 5-6 godzin.
Pieczenie: rozgrzej piekarnik do 160stC, wstaw tace i piecz, pod przykryciem, przez 2 godziny; nastepnie zdejmij folie, zwieksz temperature do 200stC i piecz przez kolejnych 40min do godziny, polewajac sokami z dna blaszki od czasu do czasu, az mieso bedzie zezlocone i ladnie przypieczone. Podawaj od razu. 

No comments:

Post a Comment