Saturday, 24 January 2015

Serniczki miniaturowe, na czekoladowym spodzie...

Tradycja, to tradycja i na Boze Narodzenie przydalby sie sernik... :) Problem polega tylko na tym, ze nikt tak naprawde za nim nie przepada. Ot, od czasu do czasu niewielki kawalek nie zaszkodzi, ale spore ciasto zostaje zapomniane w lodowce na kilka dni, dojadane powoli juz bez entuzjazmu i apetytu... I dlatego serniczki-miniaturki sprawdzaja sie znakomicie: wystarczajaco atrakcyjne, by zjadly je nawet dzieci, wystarczajaco male i poreczne, by nie trzeba bylo kroic sporych porcji. A w razie potrzeby mozna je zabrac nawet do parku. I nic sie nie marnuje. 
Robilam je juz w wersji cytrynowej i waniliowej. Ale spodobala mi sie bardzo wersja z mocno czekoladowym spodem, a la brownie, znaleziona na blogu Slodka Babka (podaje juz bardzo minimalnie zmienione). Strzal w 10! Kremowe, niezbyt slodkie, ze spodem z ciemnej czekolady... Idealne!
:) 

Składniki:
(na około 12 sztuk)
masa serowa
  • 500g serka kremowego typu Philadelphia
  • 2 białka
  • 2 czubate lyżki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
ciasto czekoladowe
  • 100g gorzkiej czekolady 
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 2 jajka
  • 80g drobnego cukru do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo, opcjonalnie
  • 12 malin lub niewielkich truskawek
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. 
  2. Masy serowa: do sera dodaj białka, mąkę, wanilie i cukier puder, i utrzyj na gladka mase. Wstaw do lodówki, na czas przygotowania reszty. 
  3. Warstwa czekoladowa: czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka zmiksuj razem.Gdy czekolada z masłem całkowicie się rozpuszczą dodaj do masy i zmiksuj na gladkie ciasto - wystarczy by skladniki byly lekko ogrzane i zaczely sie topic; wtedy zdjac miske i calosc dokladnie wymieszac - masa bedzie tylko lekko cieplawa i gotowa do uzycia. 
  4. Formę do muffinek wykładaj papierowymi foremkami. Na dno każdej foremki nakładaj po około 1 łyżce masy czekoladowej, resztę wypełnij masą serową.Na wierzch wciskaj po jednej malinie. Obniż temperaturę piekarnika do 140st C i piecz przez 25min. Wyłącz piekarnik i zostaw serniczki na jeszcze 10 min. Wyjmij i zostaw do do ostudzenia. Przechowuj w lodówce.

No comments:

Post a Comment