Saturday, 12 April 2014

Francuskie tosty z bananami i czekoladą...

Bardzo 'luksusowe', bardzo slodkie, bardzo nie na codzien...
:)
Ale czasami mozna przeciez rozpoczac dzien od nadmiaru slodyczy? Czyz nie?
;)

Przepis ze strony BBC Good Food - 'Chocolate & banana French toast'
Skladniki:
(na 1-2 porcje)
  • 1 bardzo dojrzaly banan
  • 75g posiekanej mlecznej czekolady, albo czekoladowych kropelek
  • 4 kromki chleba, na pewno nie takiego na zakwasie, raczej tostowego, albo typu 'bloomer'
  • 2 male jajka
  • 1 lyzka mleka
  • 1 lyzka syropu klonowego
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • maslo, do smazenia
  1. W niewielkiej miseczce rozgniec widelcem banana, dodaj czekolade i dobrze wymieszaj.
  2. Na blacie połóż na blacie 2 kromki chleba. Rozdziel mase bananowa na 2 czesci i rozsmaruj na chlebie. Przykryj pozostalym chlebem i lekko docisnij.
  3. W plytkim naczyniu roztrzep jajka, razem z mlekiem, wanilia i syropem. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej maslo. Kazda kanapke wkladaj do mieszanki jajecznej, delikatnie odwracaj, zeby kazda powierzchnia byla rownomiernie pokryta jajkiem i wkladaj na patelnie. Smaz na srednim ogniu przez okolo 1min z kazdej strony, lub do ladnego zloto-brazowego koloru. 
  4. Podawaj od razu, posypane ewentualnie cynamonem, cukrem pudrem, lub pokropione doatkowym syropem klonowym. Tylko ostroznie! Sa bardzo slodkie i tak naprawde nie potrzebuja wielu dodatkow...

No comments:

Post a Comment