Friday, 11 April 2014

Chocolate chip cupcakes...

Wygladaja spektakularnie, chociaz ich przygotowanie jest banalnie proste... Czyli cos dokladnie dla mnie! 
:)
Przepis pochodzi z ksiazki 'Cupcake heaven', o ktorej pisalam juz tutaj - klik-klik

Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 115g niesolonego masle, w temperaturze pokojowej
  • 115g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 115g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g kropelek z ciemnej czekolady
do dekoracji
  • 250g serka mascarpone (dosyc bogato i sporo na kazdym ciastku, ale mozna uzyc mniej i zmniejszyc ilosc cukru)
  • 70-100g (do smaku) cukru pudru, przesianego
  • kropelka ekstraktu waniliowego
  • czekoladowe jajka
dodatkowo
  • blaszka na 12 muffinkow, wylozona papilotkami 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. W sporej misce utrzyj mikserem cukier z maslem, az do uzyskania kremowej, lekkiej masy. Nastepnie ubij po jednym jajku, ubijajac mase dokladnie pomiedzy dodatkami. Wsyp przesiana make i dodaj wanilie, zmiksuj szybko, a nastepnie delikatnie wmieszaj czekolade.
  3. Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki i piecz przez 15-17min, lub do czasu, az ciastka beda zlotawe, ladnie wyrosniete, a wetkniety w srodek patyczek suchy i czysty po wyjeciu. Wyjmij na kratke i zostaw do ostudzenia.
  4. Dekoracja: w miseczce ubij dokladnie serek z cukrem i wanilia, az do uzyskania gladkiej, kremowej masy. Najlepiej jest dodac najpierw mniej cukru i ewentualnie dsladzac do smaku. Rozdziel pomiedzy ostudzone cupcakes i ewentualnie ozdabiaj czekoladowymi jajkami.

No comments:

Post a Comment