Sunday, 8 October 2023

Szybkie ciasto/deser - z lodówki, bez piekarnika...


Przepis ze strony Simply recipes.

Składniki:
(u mnie naczynie prostokątne okolice 23/15cm, oryginalnie: tortownica okolice 20cm; można też użyć mniejszych, pojedynczych naczyń, takich na jedną porcję)

  • 400g puszka mleka skondensowanego
  • szklanka śmietanki do ubijania (takiej 36%)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki soku z limonek (u mnie butelkowy) 
  • 165g opakowanie krakersów 'Ritz'  
  • opcjonalnie - drobniutko starta skórka limonkowa do dekoracji


W sporej misce wymieszaj mleko skondensowane, śmietankę i kwaśną śmietanę. Wlej sok limonkowy i dobrze ubij trzepaczką balonową przez około 1 minutę - masa powinna być gładka i lekko zgęstnieć.

Do wybranego naczynia nałóż kilka łyżek masy limonkowej - około 5, ale zależy od wielkości wybranego naczynia, tyle, by spód był ładnie pokryty równomierną warstwą.
Ułóż równomiernie herbatniki, pokryj je kremową masą i tak dalej do wyczerpania składników - ostatnia warstwa powinna być ta kremowa.
Pod koniec powinny powstać 3 warstwy herbatników pomiędzy 4 warstwami kremu.

Przykryj pojemnik kawałkiem folii aluminiowej i zostaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Deser powinien wytrzymać około 3 dni w lodówce.

No comments:

Post a Comment