Thursday 11 August 2022

Chilli z indyka, z fasolką czarne oczko...


Składniki:
(na 4 porcje)
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 cebula, obrana i posiekana;
  • 1 marchewka, oczyszczona i starta na tarce o największych oczkach;
  • 250g mielonego mięsa z indyka;
  • szczypta płatków chilli - mniejsza, lub większa, zależnie od preferencji smakowych;
  • 400g puszka siekanych pomidorów + odrobina wody (około pół puszki, tyle, by wypłukać resztki);
  • 2 400g puszki fasolki czarne oczko, odcedzonej i opłukanej;
  • sól, biały pieprz i mała szczypta cukru

dodatkowo: ugotowany na sypko ryż do podania, ewentualnie starty żółty ser


W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż, aż lekko zmięknie. Dodaj marchewkę, przemieszaj i przesmaż.

Dorzuć mięso. Dobrze wymieszaj i rozbij grudki. Smaż, aż mięso będzie brązowawe i bez śladów surowizny. Wsyp chilli. 

Wlej pomidory i wodę. Dopraw do smaku - odrobinka cukru pomoże zneutralizować często bardzo kwaśne puszkowane pomidory. 
Wymieszaj, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Wsyp fasolkę i gotuj kilka minut - do zagrzania całości. Podawaj z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, albo dobrym chlebem i startym żółtym serem. 


Przechowywanie: ostudzone chilli można przechowywać przez kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku, albo zamrozić na później - przed jedzeniem rozmrozić i podgrzać, aż całość będzie bardzo gorąca.   

No comments:

Post a Comment