Sunday 31 July 2022

Ryż w kolorach świateł sygnalizacji drogowej - zielono-czerwono-żółty, czyli szybki, lekki, letni obiad...


Składniki:
(na 4 porcje)

2 łyżki oleju 
1 cebula, oczyszczona i posiekana
250g mielonego mięsa z indyka
1 czerwona papryka, oczyszczona i posiekana
1 zielona, mała cukinia, oczyszczona i posiekana
1 mała puszka kukurydzy
1 szklanka ryżu - raczej takiego łatwego do ugotowania, niż np. brązowego; u mnie - 'golden sella' do ryżu jollof
2 łyżeczki proszkowanego wywaru kurczaczego-u mnie wegański 'Osem'*
2 szklanki wody*
sól i biały pieprz

* albo użyj gotowego ulubionego wywaru, czy ulubionej kostki 

  • W sporym garnku i na średnim ogniu rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, do czasu aż zacznie robić się przeźroczysta. 
  • Dodaj mięso, dobrze wymieszaj i rozbij grudki. Smaż, aż nie będzie już śladu surowizny.
  • Wsyp ryż, przemieszaj i przesmaż. Dodaj paprykę i podsmaż kolejne 2-3 minuty. 
  • Wlej wodę i wsyp proszkowany wywar. Dopraw do smaku - sporo pieprzu działa świetnie. 
  • Wsyp cukinię - nie mieszaj. Zagotuj, zmniejsz ogień do wolnego, przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp kukurydzę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem kolejnych 10 minut, lub do czasu, aż cała woda będzie wchłonięta, a ryż ugotowany. 
  • Zostaw na 5-10 minut, przemieszaj i podawaj. Pyszne z kiszonymi ogórkami, albo kleksem jogurtu greckiego.   

No comments:

Post a Comment