Sunday 22 July 2018

Klejące skrzydełka z kurczaka - marynowane i pieczone...


Składniki:
(około 12-14 skrzydełek, czyli okolice 1kg)
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • spora szczypta ostrej papryki w proszku, lub do smaku
  • sól i pieprz, do smaku
  1. W miseczce wymieszaj miód, keczup, musztardę. Dodaj papryki, dopraw do smaku i wymieszaj.
  2. Oczyszczone, umyte skrzydełka zalej marynatą i dobrze wymieszaj. Zostaw na noc w lodówce.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
  4. Zamarynowane skrzydełka przełóż do naczynia żaroodpornego lub wyłożonej folia aluminiowa blaszki. Przykryj (folia aluminiowa, lub pokrywka) i piecz około 30 minut.
  5. Następnie zwiększ temperaturę do 200stC, zdejmij pokrywkę/folię i piecz kolejnych 20 minut. Podawaj z frytkami, sałatka ziemniaczana i/lub dobrym chlebem. 
Przepis, zmodyfikowany lekko, z bloga Słodkie Okruszki.



A tak nawiasem mówiac, jakby ktoś, kiedyś, gdzieś zastanawiał się, jak łatwo/trudno robi się zdjęcia jedzenia, w towarzystwie dzieci:



2 comments:

  1. ale pyszne!!! Ostatnio robiło robiłam w podobnej marynacie szynkę

    ReplyDelete
  2. Mniam,kocham taką marynatę ☺☺

    ReplyDelete