Sunday, 16 November 2014

Bezowe ciasto z orzechami włoskimi, daktylami, czekoladą i nutką kawy...

Przychodzi taki moment w zyciu, kiedy nie da sie juz dalej uciekac przed nieuniknionym... I trzeba spojrzec prawdzie w oczy: zamrozone bialka zaczynaja przejmowac rzady w zamrazarce. Dlatego znalezienie odpowiedniego przepisu staje sie priorytetem...
Poskladalam wiec pyszne, lekko kawowe, orzechowe i daktylowe ciasto. Niejako z resztek zalegajacych pod reka.
:)

Skladniki:
(tortownica 23cm, czyli okolice 8 porcji) 
  • 4 bialka
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru
  • 100g orzechow wloskich, zmielonych
  • 100g daktyli, posiekanych drobniutko
  • 100g kropelek z mlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady
na wierzch
  • 300ml smietanki 36%, do ubijania
  • 2 czubate lyzki cukru pudru, lub do smaku
  • 1 lyzeczka kawy granulowanej, rozpuszczona w 1 lyzeczce zimnej wody
  • starta ciemna czekolada, do dekoracji
dodatkowo
  • tortownica 23cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
  2. Mikserem ubij bialka, ze szczypta soli, na piane. Ciagle ubijajac dodawaj po 2-3 lyzki cukru - pod koniec powinna powstac sztywna beza. Wmieszaj delikatnie, ale zdecydowanie i rownomiernie, zmielone orzechy, posiekane daktyle i czekolade. Przelej ciasto do tortownicy i piecz okolice 20-30min (zalezy od piekarnika!), az wierzch bedzie przesuszony. Zostaw do ostudzenia w blaszce, a nastepnie przeloz na talerz, zdejmujac przy okazji warstwe pergaminu.
  3. Ubij smietanke, z cukrem i kawa. Do czasu, az bedzie w miare trzymac ksztalt. Rozsmaruj na ostudzonym blacie i ewentualnie udekoruj starta czekolada. Przechowuj w lodowce.

No comments:

Post a Comment