Wednesday 23 September 2009

Cały obiad! (Ciasto drożdżowe + gulasz)

Polskie, bez watpienia, najukochansze ciasto! :)

Zrobilam i bylam na nie, nie bez przyjemnosci, skazana przez trzy dni - maz takich 'specjalow' nie tyka! :)
Przepis pochodzi z bloga www.02smaki.bloog.pl  (i kilku innych blogow, jesli juz o tym...). Tyle tylko, ze nie zwijalam go w slimaczki, ale zrobilam jedna wielka drozdzowe! 



Ciasto drozdzowe z truskawkami i kruszonka.
- 80g cukru;
- lyzeczka soli;
- 70g miekkiego masla;
- duze jajko;
- 450g maki pszennej;
- szklanka cieplego mleka;
- saszetka 7g suchych drozdzy (tylko to mam);

KRUSZONKA:
- pol szklanki maki;
- pol szklanki drobnego cukru;
- dwie czubate lyzki margaryny;
(Wszystkie skladniki zagniesc w miseczce, rozcierajac margaryne z maka i cukrem, do czasu, kiedy zaczyna przypominac bulke tarta. Odstawic do lodowki.)

Ze skladnikow wyrobic ciasto. Zostawic dowyrosniecia na okolo godzine w cieplym miejscu . Wykleic rozwalkowanym ciastem wysmarowana maslem blaszke i zostawic do wyrosniecia na okolo pol godziny. Wcisnac truskawki w rownych odstepach i posypac kruszonka. Piec okolo pol godziny w 180 st C.

GULASZ?

Tytul jest z pytajnikiem, bo nie jestem pewna, czy to gulasz... Oryginalny pomysl i przepis pochodzi z bbcgoodfood od niezastapionej Mary Cadogan ('Spicy lamb with chickpeas'), ale nie mialam w domu harrisy, a poza tym danie wydawalo mi sie lekko mdlawe... Dlatego je zmodyfikowalam :)
Mialam w zamrazalce kawal miesa, w ktorego posiadanie weszlam nastepujaco: poprosilam rzeznika o wykrojenie dwochh stekow na obiad... Widzialam w jego oczach bardzo silne niezrozumienie - rzeznicy halal sa bardzo kiepscy, jesli chodzi o europejskie upodobania. Do domu wrocilam z workiem pelnym wielkich kawalow miecha, z ktorych tylko jeden odrobine steka przypominal.... Ale nic to, zawsze moge je zuzyc na cos innego!

- duza cebula, posiekana;
- okolo 700g miesa wolowego;
- dwie lyzki oleju;
- puszka posiekanych pomidorow (400g);
- jedna czerwona papryka, wyczyszczona i pokrojona na kawalki;
- dwie lyzki przecieru pomidorowego;
- sol, pieprz do smaku.

Cebule podsmazamy na rozgrzanym oleju, wrzucamy mieso i smazymy 10 min, az zbrazowieje lekko. Dorzucamy pomidory i wlewamy wode - napelniamy puszke po pomidorach. Wrzucamy przecier i papryke i gotujemy na malenkim ogniu przez okolo 2 godziny - sprawdzajac i dolewajac wody, jesli sos staje sie zbyt gesty. Podajemy z czystym ryzem i chlebem.

No comments:

Post a Comment