Friday 24 September 2010

Zupa z butternut squash...

Gotowa w godzine, lekko slodkawa, dzieki uzyciu butternut squash... Z delikatnym posmakiem uzytego curry... Mmmm...Przepis pochodzi z ksiazki J.Harris ''The French Kitchen''Podane proporcje maja wystarczyc dla 6 osob, ja zuzylam polowe na jeden posilek dla rodziny, a reszta wyladowala w pudeleczku i w zamrazarce.


Zupa z butternut squash
-1.5kg butternut squash - mniej wiecej 2 srednie;
-2 lyzki oliwy;
-50g masla;
-2 cebule, obrane i posiekane;
-2 zabki czosnku, obrane i posiekane,
-1 lyzka curry w proszku - uzywam bardzo lagodnej mieszanki;
-sol morska;
-swiezo zmielony czarny pieprz;
-1.5 litra wywaru warzywnego lub z kurczaka - dalam warzywny z kostki;
-peczek drobniutko posiekanej pietruszki - do posypania przy podawaniu, ja nie dalam, bo naprawde nie lubie
;

Rozgrzej maslo i oliwe w duzym garnku, wrzuc czosnek i cebule i przysmaz lekko na malym ogniu.
W miedzyczasie obierz, oczysc i posiekaj squash. Dodaj do cebuli i dobrze wymieszaj. Wsyp curry i przyprawy. Wlej wywar, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj na malenkim ogniu, pyrkajace tylko, przez okolo 35min, do czasu, az squash jest miekki.
Zmiksuj zupe uzywajac recznego blendera, podawaj posypana duza iloscia siekanej pietruszki i skropiona obrobina oliwy.

No comments:

Post a Comment