Saturday, 18 September 2010

Lekki serniczek z jeżynami...

Przepis pochodzi z ksiazeczki 'Cheesecakes, pavlovas & trifles' z serii 'The Australian Women's Weekly'. Szybki do zrobienia - jak na sernik. Rzeczywiscie lekki i oszalamiajaco pachnie, kiedy sie piecze...

 

Lekki serniczek z jezynamiSzklanka = 250ml
-2 szklanki (200g) zamrozonych jezyn - sa w sezonie, wiec uzylam swiezych i dalam opakowanie 150g;-200g serka wiejskiego lekkiego - tzw. cottage cheese; dalam wersje z ananasem, bo nic innego nie zostalo w lodowce;-250g serka kremowego lekkiego - np.Philadelphia;-2 lyzeczki esencji waniliowej;-3/4 szklanki (165g) drobnego cukru;-2 jajka;-1/3 szklanki (55g) semoliny;-1/4 szklanki (35g) maki z proszkiem do pieczenia;-1/4 szklanki (60ml) maslanki;
Zamrozone jezyny rozloz na papierowym reczniku i zostaw w temperaturze pokojowej, az rozmarzna.Rozgrzej piekarnik do 160stC. Wysmaruj odrobina masla i wyloz papierem do pieczenia 21cm okragla tortownice (mam 23cm i ciastko bylo nieco plaskate).Elektrycznym mikserem ubij razem w duzej misce sery, wanilie i cukier - do gladkosci. Dodaj jajka - po jednym, ubijajac, az sie dobrze polacza z masa. Wmieszaj semoline, przesiana make i maslanke - to lyzka.Wylej ciasto do przygotowanej blaszki. Na wierzch wyloz jezyny. Nawiasem mowiac balam sie, ze jezyny rozciapia sie nieapetycznie i rozleja, ale nie, zostaly ladnie w calosci.Piecz przez okolo 45min. Podawaj posypane cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment